Viivästettyä kuolemantuomiota istuva pienen tytön insinööri-isä. ALS vienyt liikunta- ja puhekyvyn, mutta nykytekniikan avulla elämässä kiinni pysyminen onnistuu vallan mainiosti. Periksi ei anneta niin kauan kuin silmät liikkuvat.
-
Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto on monella mittarilla arvioituna huippuluokkaa. Alalla toimivien koulutus ja osaaminen on korkealla tasolla, teknologiaa hyödynnetään laajasti, tieteellinen tutkimus on läheisessä yhteydessä käytännön toimintaan, järjestelmä on kustannustehokas ja organisaatioiden rahoitus ja hallinto on asianmukaista. Mutta puutteitakin on.
Nokia teki Suomelle hirveän vahingon. Se synnytti harhaluulon, jonka mukaan olemme mahtavia digiosaajia. Emme totisesti ole. Onnettomat koodarit takovat toimimattomia järjestelmiä, mutta digiloikista höpisevä pääministeri Sipilä ajaa Soten maaliin hinnalla millä hyvänsä.
Potilastietojärjestelmät ovat Lahden suunnalla susia. Jo kuukausia ne ovat kirjoitelleet vääriä lääkemääräyksiä, vääriä laskuja ja takkuilleet muutoinkin aamusta iltaan ja illasta aamuun.
Hiljattain Helsingissä on ilmennyt, että kotihoidon asiakas oli jätetty oman onnensa nojaan ja hän virui viikkoja kuolleena. Kotihoitaja ei ollut käynyt paikalla viikkoihin. Helsingin kotihoidon tila on laitettava selvitykseen. Eduskunta valmistautuu tällä hetkellä tekemään historiallisen sote-uudistuksen. Miten sote-uudistus varmistaa sen, että ihmisiä ei jää heitteille kuten tässä Helsingin kotihoidon vakavassa laiminlyönnissä? Kuinka monta rikosilmoitusta olisi tosiasiallisesti vireillä, jos kaikki laiminlyönnit ja puutteet kotihoidossa tulisivat päivänvaloon?
Pii kertaa peukalo sanotaan Saksassa, kun tehdään laskutoimitus, jossa yksi oletus on millintarkka ja toinen vahvasti sinnepäin. Arkikielessä sillä tarkoitetaan suuruusluokka-arviota. Suomessa vireillä olevan sote-esityksen kustannussäästöt nojaavat samaan logiikkaan. Valtiovarainministeriö lähtee ajatuksesta, että asetetaan tarkka kustannuskehys (maakuntaindeksi), johon vuotuiset sote-menot pistetään mahtumaan.
Olen huolissani hallituksen pyrkimyksistä heikentää kansalaisten tietosuojaa samaan aikaan, kun EU:ssa on tulossa voimaan 25.5.2018 uusi tietosuoja-asetus, GDPR (General Data Protection Regulation).
Suomen historiassa SOTE-uudistus maakuntamalleineen tulee olemaan suurin julkisten palveluiden järjestämistä koskeva muutos ikinä. Terveyspalveluiden kuten monien muidenkin yleishyödyllisten palveluiden tulisi hyödyttää yhtä lailla kaikkia kansalaisia, eli ne ovat peruspalveluita.
Miten ”hömelyys” tapahtuu? Kapitaatio ja profilointi.
Annikka Saarikko – keskustapuolueen ministeri ja soten ”puhenainen” totesi 12.4.2018 eduskunnan kyselytunnilla seuraavaa:
”Me emme ole luomassa järjestelmää, jossa yksityisen kansalaisen arvoa määriteltäisiin pisteyttämällä”. Myöhemmin hän totesi, että ” kukaan kansalainen ei tule pisteytetyksi henkilökohtaisesti, vaan tiettyyn ryhmään kuuluvana”.
Ministeriä harmittaa esimerkiksi se, että sote-suunnitelmia ei saa tehdä pienessä piirissä salaa, vaan ”tiedotusvälineet pyrkivät kertomaan asioista silloin, kun niihin voidaan vielä keskustelulla vaikuttaa”.
Osana kaupunkistrategiaa, maailman toimivinta kaupunkia, olemme luvanneet yhteisöllisempää ja osallistuvampaa Helsinkiä.Tätä toteuttaen, olen tehnyt pienimuotoista kenttätutkimusta ja vapaamuotoisesti haastatellut Helsinkiläisiä asukkaitamme liittyen sote- ja maakuntauudistukseen.
Katselin Ylen pääuutiset keskiviikkoiltana. Kyllä ne vain liikuttavan hyvin peilaavat Ylen keskustalais-kokoomuslaista johtoa. Ari Hakahuhta, politiikan toimituksen päällikkö, joka oli itse ollut seuraamassa hallituksen kehysriihen infoa, ei innostukseltaan paikoillaan meinannut pysyä hallituksen hienoista linjauksista ensi vuodelle kertoessaan. Missään tämän illan Ylen uutislähetyksissä ei mainittu siitä, mitä hallitus puuhastelee Sote-ratkaisun yhtenä osana: nimittäin meidät kastitetaan. Meidät pisteytetään sen mukaan, kuinka helppoja tai hankalia tapauksia olemme terveydenhuollolle.
Viivästettyä kuolemantuomiota istuva pienen tytön insinööri-isä. ALS vienyt liikunta- ja puhekyvyn, mutta nykytekniikan avulla elämässä kiinni pysyminen onnistuu vallan mainiosti. Periksi ei anneta niin kauan kuin silmät liikkuvat.
-