*

Silmäpeliä mitä vielä haluan sanoa

Kaikki blogit puheenaiheesta Sähkönsiirtomaksut

Konsernilainoilla ei voi vivuta siirtohintaa ylös

Caruna-gate on nostanut median ja ihmisten kiinnostusta energiamarkkinoita, sähköverkkoja ja niiden regulaatiota kohtaan. Hyvä niin.

Karulla tavalla ovat paljastaneet lainsäädännön aukot. Perusasiat verkkovalvonnasta löydät edellisestä blogimerkinnästäni. Siinä kerrotaan muun muassa, että lain mukaan siirtohinnoittelun valvonta perustuu Energiaviraston kullekin yhtiölle kahdeksaksi vuodeksi vahvistamiin valvontamenetelmiin.

Luonnolliset monopolit kannattaisi pitää valtiolla

Eduskunnan talousvaliokunnassa olemme tällä viikolla kuulleet Caruna-keissistä asiantuntijoita ja asianosaisia. Carunan kertakorotukset ovat poikkeuksellisia. Eduskunta nosti painetta ja hallitus on tällä viikolla jo linjannut, että kertakorotuksiin valmistellaan korotuskatto tai hyväksymismenettely. Se ei vaan pidemmän päälle hintatasoa muuta.

Älämölökeskustelua

Sähköverkkojen myynnistä on noussut melkoinen älämölökeskustelu, jossa monet asiaan vaikuttaneet seikat on tietoisesti unohdettu ja joku asia nostettu tikun nokkaan.

Fortum Oyj myi sähköverkkonsa liiketaloudellisin perustein 2,5 miljardilla eurolla. Caruna Oy on ilmoittanut tällä 2,5 miljardin satsauksellaan tehneen voittoa 50 miljoonaa. Fortumin ilmoituksen mukaan moinen oman pääoman tuottoprosentti ei sille riitä vaan yhtiön tähtäin on paljon korkeammalla. Tästä omistajat eivät voi olla kuin tyytyväisiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä