Silmäpeliä mitä vielä haluan sanoa

Kellot Moskovan aikaan

Kellojen eestaas vatkaamisen turhuudesta vallitsee laaja konsensus, mutta mihin aikaan ne pitäisi lukita?

Päivänvaloa tarvitaan pihalla. Nykyihmisistä valtaosa harrastaa piha-aktiviteetteja iltapainotteisesti.

Siksi järkevin ratkaisu on pysyvä kesäaika eli UTC+3.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Samaan päästäisiin aloittamalla myös toimistotyöaika vaikka kello 7. Vuorotyötä tekevillähän päivävuoro on tyypillisesti 6-14.

Kaikki on suhteellista. Aikakin.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Jotta vaikutus olisi sama, pitäisi muuttaa myös esim. joukkoliikenteen, television ja taloyhtiöiden sähkötolppien aikataulut. Kellonsiirto hoitaa kaiken kerralla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Voisihan tuo tietenkin olla psykologisesti oikea ratkaisu. Työt alkaisivat edelleen kello 8 mutta aurinkoaika olisi vasta suunnilleen 7. Olisi henkisesti vaikeampaa aloittaa seitsemältä, jos on tottunut nukkumaan seitsemään. Siinä tavallaan menettäisi saavutetun edun.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Pimeys vallitkoon!

Nimittäin tähtitaivasta on kovin vaikea havainnoida päiväsaikaan ja illallahan sen katselu on mukavinta. Kesäaika syö illan havaintoajasta heti tunnin.

Tämä koskee paitsi harrastustoimintaa, myös yleisönäytöksiä, jotka joka kevät joudutaan lopettamaan heti, kun siirrytään kesäaikaan. Muuten menisivät liian myöhäiseksi useimmille.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kirjoitit taikasanan Moskova ja sen aika. Poliittisten syiden vuoksi iltojen valoisuutta naukuvat eivät kommentoi. Heille on kovin ristiriitaista ajatella elävänsä Moskovan ajassa, kun pitäisi olla niin länsieurooppalaista joka asiassa.

Pysyvä normaaliaika on ihan hyvä ja luonnollinen useimmille meistä. Länsi-Suomessa Ruotsin normaaliaikaan siirtyminen voisi tehdä nannaa väsymyksen selättämisessä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllähän se Moskovan aika kävisi hyvin...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Niinhän siinä usein käy että ideologia ajaa järjen edelle. En ole muutamaan vuoteen käynyt pihalla, mutta 30 vuotta sitten harmitti kun koulupäivän jälkeen ei meinannut ehtiä hiihtolenkille ennen pimeää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olet elänyt väärässä ympäristössä. Tosin ei se minunkaan nuoruudessani aina ollut mahdollista mutta muistan, että menimme hiihtolenkillle, tai oikeasti hiihdimme mäenlaskupaikkaan (jos nyt Kalajoella mäkiä on:-) mutta mäkeenhän saa hyvän liu'un hiihtämällä ensin mäen päällä kunnon alkuvauhdin) ja vietimme siellä tunteja ihan kuunvalossa.

Kalajoelta on tullut yksi maastohiihdon maailmanmestari, Jussi Kurikkala. Mäenlaskutaito ei ollut hänen parhaita avujaan mutta kuitenkin. Väitetään, että hän olisi jälkeenpäin kertonut jostain Alpeilla tapahtuneesta kilpailusta, että oli mäen päällä ajatellut, että tuon jälkeen Jussi joko on tai ei ole ja sen jälkeen antanut mennä.

Puhdas, valkoinen lumi ja kuunvalo antaa ihan riittävän valon 10+- vuotiaalle liikkua hiihtäen maastossa.

Nuorena sitä jaksoi, pystyi ja ehti enemmän...

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila Vastaus kommenttiin #8

Satakunnan ryteiköihin eksyi jos pimeä yllätti. Piti katsoa kellosta koska pitää kääntyä takaisin. Tunti lisää olisi ollut luksusta.

Toimituksen poiminnat