Silmäpeliä mitä vielä haluan sanoa

Bensapistoolit nelikulmaisiksi

Suomessa on noin miljoona dieselkäyttöistä henkilö- ja pakettiautoa. Keskimäärin niitä tankattaneen parikymmentä kertaa vuodessa. Tästä kertyy noin 20 miljoonaa tankkaustapahtumaa.

Ydinvoima-alalla pidetään yhtä virhettä tuhatta suoritusta kohti hyvänä saavutuksena. Jos konservatiivisesti oletetaan auton tankkaajan keskittyvän suoritukseen ydinvoimalaitosoperaattorin huolellisuudella, Suomessa tankataan vuodessa dieselauton tankkiin 20 000 kertaa väärää polttoainetta. Mikään ei tätä estä, koska bensapistooli sopii dieselin täyttöaukkoon eikä mittari tiedä, mitä polttoainetta autoon kuuluu.

Ihan hyvin voisi tietää: tankkausreiän viereen etäluettava siru, johon on koodattu ajoneuvoon kuuluva polttoaine. Ja pistooliin lukija, joka sulkee syötön jos huomaa olevansa menossa vääränlaiseen täyttöaukkoon.

Kokonaisuudessaan tuommoisen varmistuksen lisääminen tulisi todennäköisesti halvemmaksi kuin virhetankkauksen kustannukset. Mikä ketju ottaisi asiakseen olla edelläkävijä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus.

Omakohtaisia kokemuksiakin ristiintankkauksesta on. Vuokra-autoon laitoin tottumuksesta dieseliä, kun omakin oli diesel. Seos jäi onneksi niin laihaksi, että selvisin säikähdyksellä. Kuluja olisi tullut runsaasti, jos tankkaus olisi ollut päinvastoin, tai tankatun dieselin määrä olisi ollut suurempi.

Sirun lisääminen olisi oikeasti kaikkien etu ja siitä sirusta voisi jokainen hiukan maksaakin.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Noinkin päin voi siis käydä, vaikka uusissa bensa-autoissa täyttöaukon pitäisi olla liian ahdas dieselpistoolille. Siru mahdollistaisi myös oikean oktaaniluvun ja etanolipitoisuuden varmistamisen bensavehkeissä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Tunnustan, tankkasin Transittiin bensaa, lasku 450€.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Erityismaininta oivaltavasta otsikosta!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Bensa-autoon on hankala enää nykyään tankata dieseliä, kun pistooli ei sovi paikoilleen. Dieseliin voisi tankata bensaa, mutta sitä varten on kehitetty erilaisia estoja. Esimerkiksi:

https://www.taloustaito.fi/Teemat/Auto/Autoilu-ja-...

Jotain tuon tyyppistä laitetta kannattaisi ehkä käyttää ainakin vuokra-autoissa. Oman auton yleensä ehdollistuu tankkaamaan joko mustasta tai vihreästä pistoolista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Bensa-autoon on hankala enää nykyään tankata dieseliä..."
Kanisteriin pumpulta ja kanisterista tankkiin. Onnistuu!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vuodesta 2009 olen tankkaillut sekä bensaa että löpöä sen mukaan, millä autolla olen ollut liikenteessä. Aina olen ennen polttoainepistooliin tarttumista viettänyt parin sekunnin tuumaustauon ja ajatellut asiaa vielä kerran. Tähän mennessä - toistan: tähän mennessä - en ole haksahtanut väärään polttoaineeseen.

Se että d-moottorisen auton tankkikorkissa on sinänsä näkyvä merkintä "diesel", ei vaikuta käytännössä yhtään mitään. Kukapa pysähtyisi lukemaan yhä uudelleen kaikkea muutakaan omaan arkielämään aina samanlaisena sisältyvää kirjallista viestintää?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kukapa pysähtyisi lukemaan yhä uudelleen kaikkea muutakaan omaan arkielämään aina samanlaisena sisältyvää kirjallista viestintää?

Vähän samaan tapaan kuin vaikkapa stop-merkin kanssa?

Toimituksen poiminnat