Silmäpeliä mitä vielä haluan sanoa

Espoolainen murhenäytelmä

  • Lumipeite saapui Espooseen
    Lumipeite saapui Espooseen

Espoo yksityisti taannoin sähköyhtiönsä. Ei pitänyt näkyä loppukäyttäjälle mitenkään. Seuraavassa kuvailen nykytilannetta tavallisen hengityskonepotilaan näkökulmasta.

Lupaa lumisadetta. Siispä aamulla kannut täyteen vettä ja hoitajalle varavoimakoulutuksen kertaus.

Aamuvuoro meni ihmetellessä: koko maan peitti ohut lumihuntu mutta sähköt olivat yhä päällä. Carunan häiriökartta ei siis tällä kertaa vastannut yksi yhteen lumipeitekarttaa. Vasta neljän maissa pätkäisi ensimmäisen kerran.

Hengityskoneiden akuissa on virtaa yhteensä 3x8 tunniksi, joten hengenhätää ei ole: tiukan paikan tullen ehtii pakolaiseksi Vantaan tai Helsingin puolelle. Parin tunnin katkon jälkeen kuitenkin UPSeista loppuu virta. Siinä vaiheessa muutun kommunikaatiokyvyttömäksi tietokoneen näytön sammuessa ja kiukkuiseksi ilmapatjan tyhjentyessä. Kun UPSeissa on varaus laskenut 40 %:iin, lähdetään kytkemään varasyöttöä päälle. Vaihtoehtoina on sähkön syöttö varavirtaryhmään joko auton invertteriltä tai erilliseltä aggregaatilta. Sähköpyörätuolissakin olisi hyvä akku, mutta sairaala on erikoisella hoitolaitedirektiivin tulkinnallaan kieltänyt sen käytön varavoimanlähteenä. (Pöydällä edessäni nököttävä tietokone on kuulemma hoitolaite.)

Tragedian ensimmäinen näytös kesti vain puoli tuntia, joten varavoiman perään ei tarvinnut mennä. Varahengityskone irrotettiin jo sääennusteen perusteella seinästä jännitepiikkien varalta (sairaala kielsi hengityskoneen pistämisen UPSin taa hoitolaitedirektiivin nojalla). Väliajalla ehdittiin sopivasti nauttia kahvit ennen toisen näytöksen alkua.

Oli jo pimeä, joten hoitajalle annettiin otsalamppu. Ei sentään sitä rakennusaikaista, jossa luki sinisellä ”Espoon sähkö”. Näytös kesti kolme varttia ja UPSit pysyivät riittävän täynnä ehdittyään väliajalla ahmia vaihtelevaa virtaa.

Lumisade oli toiseen väliaikaan mennyt vedeksi, mutta tuoreessa muistissa oli kesäiset tihkusateen aiheuttamat kolmen ja viiden tunnin katkot (tai sitten varpunen oli kieltomerkkejä uhmaten istunut langalle, mene tiedä).  Joka tapauksessa näytelmä jatkui.

Kolmanteen näytökseen sattui vuoronvaihto. Ehdotin vaimolle että menisi sytyttämään merkkivalkeita opastamaan pimeydessä bussipysäkiltä tänne vaeltavaa yövuoron hoitajaa pahimpien karikoiden ohi, mutta kännykän valo näkyi riittävän. Hoitajan saavuttua lyötiin otsalamppu päähän ja sanottiin että vessaa on turha vetää.

Kolmas näytös huipentui välkyntään, jonka seurauksena hengityskone ei enää ottanut virtaa sähköjen palattua. Minut siirrettiin toiseen hengityskoneeseen että päiväkone saatiin sammutettua. Se tepsi. Nyt odotetaan, vieläkö on encore luvassa.

Näin. Rohkenisin naapurikuntien tilanteeseen verraten sanoa, että kyllä se omistajanmuutos vaan näkyy. Meillä ei vaimon kanssa ole hätää, ollaan jo sen verran tottuneita espoolaisia, mutta muualta tulevia hoitajia ja avustajia käy vähän sääliksi. Paitsi viime kesän nepalilaista avustajaa, joka ilahtui että tämähän on ihan kuin hänen kotimaassaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

No Esbo onkin lite syrjä-Suomi, että voi elektrisitet mennä poikki.

"Paitsi viime kesän nepalilaista avustajaa, joka ilahtui että tämähän on ihan kuin hänen kotimaassaan."
Myönteinen asenne on aina positiivista. (Melkein nykäisismi, eikö?)

Jos positiivisuuden vastapainoksi tähän vähän laitan Carunaan ja energiayhtiöihinkin liittyvää valitusta, niin perusmaksut ovat sikseen korkeat, ettei sähkönsäästäminen oikein kannata. Vaikka kulutus olisi 0 kWh, niin kuukausimaksua on melkoisesti. Eli ei edes sähkökatkosta tule paljon säästöä.

Sinun tapauksessasi saattaisi sopia sähkötuotteeksi takuusähkö, mutta kun sitä ei ole tarjolla, vaikka elämme avaruusaikaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Huomaan että on erittäin vaikeata löytää sanoja tällaiseen raskaan sarjan blogiin kommentiksi.

Myönteisyys ilahduttaa:

> ....Oli jo pimeä, joten hoitajalle annettiin otsalamppu. Ei sentään sitä rakennusaikaista, jossa luki sinisellä ”Espoon sähkö”. ....

Toimituksen poiminnat