Silmäpeliä mitä vielä haluan sanoa

Parasta ennen

ALS-diagnoosista kuluu keskimäärin kolme vuotta siihen, että lääkärit alkavat patistaa potilasta kuolemaan kieltäytymällä hengityskonehoidosta. Siihen asti potilasta on suojeltu tahdonvastaisestikin epäämällä mahdollisuus osallistua sellaisten kehitysvaiheessa olevien lääkkeiden kokeiluun, joita ei ensin ole testattu vuosikausia ALSia pintapuolisesti muistuttavalla SOD1-hiirimallilla. Kaksoisstandardi on ilmeinen.

Kun lääketieteen ihmiskokeiden eettisiä periaatteita linjattiin 70 vuotta sitten Nürnbergissä, lähtökohta oli suojella mistään tietämätöntä potilasta kaikkivaltiaan lääkärin väärinkäytöksiltä. Kuluneiden 70 vuoden aikana potilaiden kyky hankkia tietoa on parantunut ratkaisevasti samaan aikaan kun lääkärit ovat veltostuneet valmiita ohjeita seuraaviksi reseptiautomaateiksi.

Kerran sataan vuoteen olisi hyvä arvioida, onko maailma mahdollisesti muuttunut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Pidän epäinhimillisenä tuota tapaa suhtautua kuoleviin ja vakavasti sairaisiin. Mitä väliä sillä on enää jos toinen on menehtymäisillään että kokeiltaisiin jotain uutta ja mullistavaa hoitoa.

Eutanasiakin olisi parempi kuin tukehduttaa ihminen kuoliaaksi.

Hienoa että olet vielä täällä kertomassa tuntemuksistasi.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Hölmöintä on tuo suhtautumisen täydellinen muuttuminen: ensin ei sallita edes teoreettista sivuvaikutusriskiä, mutta seuraavaksi ollaan kiristämässä tappolupaa vaikka kipulääkkeet kieltämällä.

Tiina Hirvelä

Hienosti olet Riku tietojen etsintä taitojasi hyödyntänyt monen ALS potilaan hyväksi!
Olet todellinen voiman pesä,tahtotilasi suhteen.
Terveiset meiltä kaikilta .

Sari Kvist

Minä olen sairastanut ALS:a jo 12 vuotta. En ole missään vaiheessa kokenut painostusta suuntaan tai toiseen. Minulla on ollut hyvä elämä ja olen nauttinut 110 lasissa koko ajan. Mutta täytyy myöntää, että pikku hiljaa olen alkanut väsymään. En enää jaksa. Kaikki on niin hiton raskasta ja aikaa vievää. Minä olen valmis lähtemään. Minun hoito on ollut aina hyvää ja inhimillistä. Olen tyytyväinen tekemääni hoitotahtoon, jossa kieltäydyn hengityskonehoidosta.
Tsemppiä kaikille alssilaisille!

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Minunkin kokemani painostus loppui aika pian kun tein selväksi etten muuta mieltäni. Mutta valitettavasti kaikki eivät pääse näin vähällä: http://tildakorkeela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2234...

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Tuossa saattaa olla kysymys "vakuutusyhtiöilmiöstä". Jos olet vähänkään epävarma vahinkoilmoitusta tehdessäsi, ensimmäinen vastaus on aika usein se, ettei vahinko kuulu korvauksen piiriin. Jos vastausta ei hyväksy, usein sitten "yllättäen" löytyykin joku pykälä, jonka perusteella korvaus voidaan sittenkin maksaa.

Toimituksen poiminnat