Silmäpeliä mitä vielä haluan sanoa

Jos keskityttäisiinkin potilaan parantamiseen?

Kolme halpaa ja helposti saatavaa ainetta – asetyylikarnitiini, tauroursodeoksykolihappo sekä litium/valproaatti-yhdistelmä – on näyttänyt ihmisille tehdyissä kokeissa viitteitä ALSia hidastavasta vaikutuksesta. Kokeiden statistiikka on kuitenkin ollut sen verran heikkoa, että havaitusta 10-15 %:n hidastumisesta ei voi varmaksi päätellä, onko vaikutus todellista.

Tämä on vaihe, jossa perinteinen lääkekehitysmenettely haukkaa tyhjää: seuraavaksi tarvittaisiin satoja potilaita käyttävä koe, jotta saataisiin erotettua signaali kohinasta. Ei sellaiseen ole kellään varaa – varsinkaan, kun puheena olevat aineet ovat halpoja ja tekevät kauppansa joka tapauksessa.

Vaan jospa pysähdyttäisiin hetkeksi miettimään. Huomattaisiin, että päämäärä ei olekaan molekyylien kehittäminen vaan ihmisten parantaminen. Ja tehtäisiin radikaali veto, jossa kaikkia kolmea ainetta testattaisiin samalla kertaa! Mahdollisia lopputulemia olisi neljä:

  • Ei merkittävää hidastumista => aiemmat havainnot aineiden tehosta kyseenalaistuvat
  • 10 % luokkaa oleva hidastuminen => Aineet vaikuttavat eri tavoin eri potilaissa tai niiden yhteisvaikutus saturoituu
  • 30 % luokkaa oleva hidastuminen => Aineiden vaikutus summautuu eli ne todennäköisesti vaikuttavat samassa potilaassa eri asioihin
  • Yli 30 % hidastuminen => Kuten edellinen, mutta vaikutuksilla on synergiaetuja. Ja on löydetty ensimmäinen hyödyllinen ALS-lääke.

 

Tämän kokeen järjestäminen ei veisi sen enempää työtä tai rahaa kuin aiemmin tehdyt yksittäisten aineiden kokeet. Lopputulos voisi olla merkittävä, ja ALSin tapauksessa yksittäisten molekyylien kanssa on hakattu päätä seinään niin kauan, että voisi välillä olla ihan virkistävä kokeilla potilaan parantamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Mika Lehtonen

Oletko perehtynyt olisiko mahdollista elimistön bakteerikantaa manipuloimalla saada paremmin alssia vastustava suku valtaan? Itse näen juuri bakteerikannan vaihtumisen huonompaan syynä useimpiin autoimmuunisairauksiin.

Käyttäjän ToivoRissanen kuva
Toivo Tapio Rissanen

Psykiatrian puolella hoito on melkein aina kroonistavaa. Esim. psykoosista toipuvalle on tarjolla vain pakkolääkintää. Tällöin jopa mielialalääkkeet ovat pakollisia antipsykoottien rinnalla. Lääkkeet syötetään pelottelun ja uhkailun ja disinformaation keinoin psykiatrian poliklinikoilla. Tuloksena on turtunut ja latistunut olo. Annokset ovat usein liioiteltuja, jolloin haitat korostuvat, esim. akatisia, latteus, turtuneisuus, kuten minulle on käynyt.

Biologisen psykiatrian tavoitteena 1990-luvulta lähtien ei ole ollut potilaiden parantaminen, vaan pelkkä lääkäreiden ja lääketeollisuuden rikastuttaminen lähinnä SSRI-lääkkeiden sekä Abilifyn, Risperidonin ja Zyprexan avulla. Masennuslääketutkimukset eivät koskaan mittaa parantumista masennuksesta, vaan pelkkää 6-8 viikon vastetta. Teollisuuden tutkimukset ovat muutenkin epätieteellistä huijausta. Markkinoilla olevat psyykelääkkeet ovat sekä tehottomia että haitallisia.

Toimituksen poiminnat