Silmäpeliä mitä vielä haluan sanoa

Onko meillä valmiutta ottaa lääketarjous vastaan?

Neljä vuotta sitten ALS-potilaspiireissä kohistiin. Neuraltus-yhtiön NP001-lääke oli amerikkalaisissa kakkosvaiheen kokeissa pysäyttänyt muutaman ALS-potilaan sairauden kehityksen. Yksi näistä, Ben Harris nimeltään, yritti puolen vuoden kokeen jälkeen vedota, että saisi jatkaa lääkkeen käyttöä. Lupaa ei myönnetty ja Harris kuoli pari vuotta myöhemmin.

Kokeesta tehdyn tutkimusjulkaisun mukaan NP001 näyttäisi pysäyttäneen sairauden etenemisen joissakin potilaissa, joiden veren lipopolysakkaridi- ja interleukin-18-pitoisuudet olivat normaaliarvojen yläpuolella. Ben Harris – lääkefyysikko koulutukseltaan – onnistui patenttiasiakirjojen perusteella päättelemään, että lääkkeen vaikuttava aine on mitä ilmeisimmin jotenkin käsitelty natriumkloriitti, eli tuotannollisesti ei liene kysymys erityisen vaativasta aineesta. Kehitys on kuitenkin ollut pysähdyksissä, kun Neuraltuksella ei ole ollut rahaa USA:n lääkehyväksynnässä tarvittavien laajempien kokeiden tekemiseen.

Kuluneella viikolla tuli uutispommi: Neuraltus ilmoitti saattavansa NP001:n saataville valikoiduissa Euroopan maissa Managed Access –ohjelman periaatteiden mukaisesti. Maita ei vielä ole nimetty, mutta edellytyksenä on, että maasta löytyisi asianmukainen lääkäritaho, joka huolehtisi ohjelmasta ko. maan osalta.

Tämmöinen hanke sopisi mitä mainioimmin perusteilla olevalle harvinaissairauksien keskukselle, mutta ne eivät valitettavasti vielä ole toiminnassa. Mitä tilalle? Löytyykö Suomesta riittävää intoa lähteä mukaan? (Siis lääkärikunnasta – jos potilailta kysyttäisiin, vastaus olisi ilmeinen.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Reino Jalas

“Löytyykö Suomesta riittävää intoa lähteä mukaan? (Siis
lääkärikunnasta – jos potilailta kysyttäisiin, vastaus olisi ilmeinen.) “

Mikähän kaiken kaikkiaan eri asioiden ja lupien suhteen sellainen minimitaso? Lähtötaso jolla tällaisen asian saisi Suomessa käynnistettyä?

  • Tarvitaanko Lääkintöhallitukselta tai joltakin muulta instanssilta jokin vaikeasti saatavissa oleva special-lupa, ennen kuin tällaista voidaan ajatellakaan toteuttaa?
  • Miten monta lääkäriä tarvitaan? Riittääkö 1 täysiaikainen? Sellainen perustasoinen terveyskeskus- tai sairaalalääkäri, vai tarvitaanko joku erikoistunut?
  • Miten pitkäksi aikaa tuo lääkär pitäisi jollakin tavoin varata tähän projektiin? Riittääkö 6..12 kk?
  • Miten suuri potilasmäärä minimissään tarvitaan? Onko 1-3 potilasta riittävä määrä lääketehtaan ja hoitavan lääkärin kannalta katsottuna?
  • Millainen sairaalatila ja valmiustaso minimissään tarvitaan? Tarvitaanko keskussairaalatasoa välttämättä lainkaan, vai voidaanko hoitokokeilu tehdä kotona tai jossakin hoitolaitoksessa?

Sorryt vaan, nämä ovat tällaisia alaa tuntemattoman maallikon pohdintoja. Haeskelin kuitenkin ikään kuin sellaista pienintä lähtökohtaa, jolla voisi kuitenkin lähteä liikkeelle.

Jos joku tuollainen liikkeellelähdön kokonaisuus kuitenkin alkaisi hahmottua. Liikkeelle lähtöön tarvittavat luvat, rahallinen panostus, välineet ja hoitopuolen henkilöresurssit.

Silloin olisi vähän realistisemmat mahdollisuudet saada asiaa eteenpäin. Kerätä tarvittaessa varoja, ja vedota laitevalmistajiin ja lääkärikuntaan ym.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Tuossa ei käsittääkseni olisi kysymys varsinaisesta kliinisestä kokeesta, vaan lääkkeen saattamisesta tietyt ehdot täyttävien potilaiden saataville ennen myyntiluvan saamista. Yksityiskohdista tiedotteessa kuitenkin sanotaan vain seuraavaa:

Access to NP001 will be provided by Idis MA to individual ALS patients who meet the established eligibility criteria via a regulatory compliant mechanism, following a physician request. European healthcare professionals can obtain details about the NP001 Managed Access program by calling +44 (0)1932 824 123 or via email at global@idispharma.com

Olisi hyvä, jos joku healthcare professional pystyisi ottamaan yhteyttä tuonne ja selvittämään, mistä tarkkaan ottaen olisi kysymys.

NP001 on käsittääkseni suonensisäisesti otettava lääke, mikä asettaa tietyt fasiliteettivaatimukset.

Reino Jalas

> Olisi hyvä, jos joku healthcare professional pystyisi
> ottamaan yhteyttä tuonne ja selvittämään, mistä tarkkaan
> ottaen olisi kysymys.

Tunnet varmasti itse aika hyvin tuon ALS-alan lääkäreitä. Olisikohan mahdollista pyytää jotakuta heistä soittamaan tuonne?

Vai mikä on siltä suunnalta tuleva vastaus? Onko asiassa lääkärin itsensä uran kannalta joku tietty riski olemassa.

Huomaan että oma ALS-yhdistyskin on olemassa. http://www.als-suomi.fi/
Saisiko sitä kautta ehdottamalla jonkun lääkärin mukaan asiaan? Soittamaan tuonne +44 numeroon, ja pyytämään saada osallistumisen ehtojen paperit haltuunsa.

Ulkopuolisena voin tehdä tyhmän kysymyksen, että eikö Suomesta tosiaan löydy ketään lääkäriä jonka saisi edes normaalia omaa tuntiveloitustaan vastaan tuonne soittamaan?

Tai vielä soittamistakin pienempi kynnys on ainakin lähettää sinne e-mailia.

Tero Viilto

Olisikohan kyseessä tällainen aine, jota on netissä myytävänä myös suun kautta nautittavina kapseleina. Ainetta on käytetty kymmeniä vuosia Afrikassa juomaveden puhdistukseen esim. Punaisen ristin toimesta. Se ei ollut siellä kapselaina vaan ilmeisesti liuoksena, jota veteen lisättiin. Aineen myynti on tietääkseni Suomessa kielletty sen jälkeen sen jälkeen, kun sitä alettiin käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin.
Aine hävitti niiltä Afrikan alueilta malariaa. Siis tappaa ilmeisesti mikrobeja.
http://www.mms-supplement.com/cds.html

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Ei ole olemassa juurikaan erityisiä "ALS-alan lääkäreitä", vaan potilaat ovat tekemisissä pääosin "tavallisten" neurologien kanssa, ja ALS on kaukana heidän mukavuusalueeltaan. Hyvällä onnella jostakin suuresta sairaanhoitopiiristä voisi löytyä riittävän spesialisoitunut lääkäri, jota aihe kiinnostaisi.

Tuo ALS-Suomi ei ole yhdistys vaan yhden, jo edesmenneen potilaan luoma sivusto. ALS-tutkimuksen tuki ry:n foorumille olen asiasta jo avauksen tehnytkin: http://alstuttu.org/foorumi/index.php?threads/neur...

Tässä konkretisoituu nyt hyvin, mihin niitä perusteilla olevia harvinaissairauksien yksiköitä tarvitaan: nykyisellään potilaan hoito tapahtuu täysin irrallaan siitä, mitä ulkomaailmassa tapahtuu.

Tero Viilto

Hei!
Onko teillä kellään kokemusta tai tietoa, jo tuossa ylenpänä mainitsemastani aineesta, jota käytettiin/käytetään veden puhdistukseen. Sitä myydään netissä kauppanimellä MMS. Sen vaikuttava aine on klooridioksidi kaksi happiatomia ja yksi kloori. Ei ole myrkyllistä kuten kloori.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Googlaa OSC, oral sodium chlorite. Sitä on NP001:n saatavuusongelman takia kokeiltu vaihtelevalla menestyksellä korvikkeeksi.

On kuitenkin vähän sivussa tämän jutun aiheesta.

Tero Viilto

Niinpä, mutta täynee tarttua oljenkorsiin, kun lääkkeitä ei ole.

Toimituksen poiminnat