Silmäpeliä mitä vielä haluan sanoa

Helppoa tieteentekoa

Jokaisella on tietokone, jonka kapasiteetista lojuu käyttämättömänä enemmän kuin mitä pari vuosikymmentä sitten oli supertietokoneen koko laskentateho. Ja toisaalta tiedemaailmassa on paljon hankkeita, joissa laskentateho on pullonkaulana – esimerkkinä lääketieteen projektit, joissa selvitetään proteiinien kolmidimensioista rakennetta numeerisen laskennan keinoin. Koska kaikki koneet alkavat olla kiinni verkossa, pitäisi olla mahdollista saattaa kysyntä ja tarjonta yhteen.

Ja näin on todella tehty: Berkeley Open Infrastructure for Network Computing -alustaa käyttävät yli 300 000 ympäri maailmaa sijaitsevaa yksittäistä tietokonetta muodostavat tätä nykyä yhdessä maailman tehokkaimman supertietokoneen. Tarjolla on kymmeniä hankkeita, joista puolisen tusinaa tukee lääketiedettä molekyylibiologian numeerisen mallinnuksen kautta. Kenellä vain on siis mahdollisuus tukea sairauksien parannuskeinojen etsimistä lahjoittamalla pöydän kulmalla turhan panttina seisovaa laskentakapasiteettia projektien käyttöön.

ALS-tutkimuksen tuki ry pani keväällä oman tiimin pystyyn, ja on jo noussut maailman 200 tehokkaimman tiimin joukkoon. Parhaassa projektissa ALStuttu on jo parinkymmenen tehokkaimman joukossa. Tällainen laskentateho alkaa jo oikeasti vaikuttaa, vaikka tietokoneiden käyttäjät eivät edes huomaa koneidensa hidastuvan – systeemi käyttää laskentatehoa vain silloin kun kone ei itse sitä tarvitse.

Jos joku kiinnostui aiheesta, mukaan on helppo tulla joko ALStutun tiimiin (ohjeet) tai perustamalla oma tiimi muiden samanhenkisten kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mac-asennus oli tietenkin helppoa, vaikka tavanomaiseen tapaan ohjeissa on on ajateltu vain puucee- ja Linux-käyttäjiä. Linkin klikkaaminen tarjosi näet heti oikean version. Mutta kerropa mikä ohjelman hallintaikkunan näyttämän listan projekteista pitää valita?

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Proteiininmallinnukseen keskittyvät ainakin POEM@HOME ja Rosetta@home, joihin ALStutun tiimi pistää pääpaukut. Sitten jotain muuta ohelle sen varalle jos joskus on ensisijaisissa projekteissa pulaa laskettavista paketeista.

Toimituksen poiminnat