Silmäpeliä mitä vielä haluan sanoa

Avun vastaanottamisen vaikeus

Yhdistys on pystyssä, ja reilun kuukauden käsittelyn jälkeen Patentti- ja Rekisterihallitus ilmeisesti on antamassa rekisteröintipäätöksen lähipäivinä. Oma hanke on pyörimässä, toistaiseksi talkoilla, ja sille ollaan kaavailemassa jatkoa. On tullut paljon yhteydenottoja tahoilta, jotka haluaisivat avustaa rahallisesti nyt käynnissä olevaa ja suunnitteilla olevia projekteja.

Mutta mutta. Rahankeräyslaki edellyttää rahankeräysluvan hakemista. Lupahakemuksen käsittelyajaksi arvioidaan neljä kuukautta. Ja kaiken kruunuksi lupaa ei käytännössä voi hakea ennen kuin yhdistys on ollut toiminnassa vähintään vuoden.

Eli ei kun tilinumerot piiloon ja käsi entistä syvemmälle takataskuun, jos sieltä jotain vielä löytyisi. Näinhän kansa on valitsemiensa edustajien kautta ilmaissut haluavansa asian olevan. 

 

JK: Ainahan tietysti voi kysyjille vastata, että he voivat laillisesti tukea ALS-tutkimusta lahjoittamalla rahaa mille tahansa ulkomaiselle tukiorganisaatiolle - nämä rajoitukset kun koskevat tietysti vain kotimaasta käsin tehtäviä keräyksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Lupahakemuksen käsittelyajaksi arvioidaan neljä kuukautta. Ja kaiken kruunuksi lupaa ei käytännössä voi hakea ennen kuin yhdistys on ollut toiminnassa vähintään vuoden."

Eikö meillä tosiaankaan saada mitään tärkeitä asioita hoitumaan nopeasti ja joustavasti - ilman näin pitkiä odotusaikoja. Aina vain vastaan tulee näitä byrokratian kukkasia!!

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kuulosti niin erikoiselta tuo vuoden vaatimus, että piti tarkistaa laista, onko se siellä, vai onko kyseessä viranomaisten mielivalta. Toki voi puhua myös lainsäätäjien mielivallasta, jos laki on kehno, ei sen puoleen.

Rahankeräyslaki 13§:stä:
"Hakemus voidaan hylätä, jos: ...2) lupaa hakevan yhteisön tai säätiön toiminta ei ole vakiintunutta;"

Tuosta lie kyse? Minusta aika mietitttävä lainkohta, koska rahaahan voidaan juuri tarvita yhdistyksien toiminnan vakiiinuttamiseen. Eikä tuossa ole tarkempaa määritelmää, mikä on vakiintunutta toimintaa.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Poliisin tulkinta on seuraava:

"Yhteisön tai säätiön toiminnan tulee myös olla vakiintunutta. Esimerkiksi vasta perustetulle yhdistykselle ei myönnetä heti rahankeräyslupaa, vaan toimintaa on tullut harjoittaa vähintään yhden vuoden ajan. Vasta tällöin hakemukseen voidaan liittää hyväksytty toimintakertomus, jonka perusteella voidaan todeta onko hakija toiminut sääntöjensä edellyttämällä tavalla ja säännöissä mainitussa tarkoituksessa. Samoin vasta vähintään vuoden toimineella hakijalla on liittää hakemukseensa vahvistettu tilinpäätös."

www.poliisi.fi/luvat/syventavaa_tietoa_rahankerayk...

Käyttäjän forssjen kuva
Jenni Penni

Eikös yhdistys voi kuitenkin muuten kerätä rahaa kuin lahjoituksin. Esim. järjestämällä maksullisia luentoja tai paita myynnillä. voihan "asiakas" maksaa paidastaan tms. haluamansa hinnan. Hieman on rahanpesun meininki, mutta näin ei olisi kyse lahjoituksista. Ainakin meidän koirayhdistyksessä on saatu tälläravoin rahankeruu muuta toimintaa varten käyntiin samantien...

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Toki voi, mutta valtakunnallisen, isolta osin liikuntarajoitteisten henkilöiden pyörittämän organisaation toimintaan tuollaiset eivät kovin hyvin sovi. Eikä oikein tunnu järkevältä sekään, että tukeakseen ALS-tutkimusta joutuisi samalla väkisin tukemaan kiinalaista lapsityön teettämistä - varsinkaan, kun noille tavaroille harvemmin on oikeaa tarvetta.

Henna Kahra

Voi kait kannatusjäseneksi ryhtyä? Aloin tsekkaamaan lahjoitusten vastaanottamista, ja ei tosiaan olekaan niin selkeätä kuin luulin... Rahankeräys edellyttää kuitenkin lain mukaan erityistä keräystä ja kehotusta lahjoittamiseen, sääntöjen mukaisesta lahjoitusmahdollisuudesta mainitseminen ei sitä oikeasti ole. Mielenkiintoinen oikeusprosessikuvaus aiheesta... https://effi.org/blog/kai-2009-02-19.html (Effi:n sivuilta löytyy lahjoitusmahdollisuuden tarjoava sivu nykyäänkin)

->Sisäministeriön tulkinnan mukaan kyseessä on luvanvarainen keräys, jos yhdistys ilmoittaa PRH:n mallin mukaiset sääntönsä (joissa maininta että yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia) ja tilinumeron. Tuomioistuimet olleet ihan eri mieltä. (Mitähän meidän hippihuvilayhdistyksen nettisivuilla lukee, uhhuh...).

Onnea uudelle yhdistykselle!

Toimituksen poiminnat