Silmäpeliä mitä vielä haluan sanoa

Pitäkää punkkinne

Missä ikinä ALSista syntyy keskustelua, kohta paikalle ryntää joku julistamaan että ALSissa on kyse hoitamattomasta borrelioosista. Minä saan nyt taudista julkisuudessa puhuttuani tällaisia sähköposteja lähes päivittäin.

Ilmiö on ymmärrettävä: ALSin etiologia on hämärän peitossa ja borrelioosin diagnosointitekniikka heikkotasoista. Lisäksi kroonistuneen borrelioosin hoito on vaikeaa, ja neuroborrelioosin oireet voivat muistuttaa ALSia siinä määrin, että virhediagnooseja on tehty.

Mutta silti. Ei ole rationaalista kuvitella, että tappavaan sairauteen vuosia sitten sairastunut henkilö ei olisi itsekin jo löytänyt niitä saitteja ja pamfletteja, jotka borrelioositeoriaa (ja siinä sivussa yleensä jotain muutakin) markkinoivat. Uskottavuuteen tarvittaisiin vaan muutakin kuin kovia väitteitä.

Minä pyysin ja sain ensimmäiset ELISA-borrelioosikokeet kesällä 2012, ja sekä veressä että selkäydinnesteessä oli positiivisen rajan täpärästi ylittäneet pitoisuudet pitkäaikaisesta altistuksesta kertovaa vasta-ainetta. Aloitin varmuuden vuoksi syksyllä 2012 Oslossa puoli vuotta kestäneet rankahkot antibioottihoidot, ja pari kuukautta niiden aloittamisen jälkeen veressä myös lyhytaikaisten vasta-aineiden määrä ylitti positiivisen rajan. Kun puolessa vuodessa ei rajuista antibiooteista ym. huolimatta tullut minkäänlaista vastetta, totesin, että borrelioosihoidoista ei ainakaan minulle ole hyötyä ja lopetin ne.

Viimeisimpien tutkimusraporttien mukaan joka neljännellä ALS-potilaalla on mutaatio vähintään yhdessä tunnetussa ALS-geenissä, ja määrä kasvaa sitä mukaa kuin uusia ALS-geenejä löytyy. Mitenkäs tämä on selitettävissä borrelioosin kautta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kiitos kirjoituksestasi.
Minulla todettiin borrelioosi. Sitä hoidettiin antibiootilla.
Oireet vähenivät. Bakteereja kuulema jää kuitenkin ainakin niveliin. Lieviä oireita esiintyy edelleen. Niille ei kuulema voi mitään sanoi paikallinen terv keskuslääkäri.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Yksi hypoteesi jota olen borrelioosin ja ALSin yhteyden tiimoilta mietiskellyt on, että borreliaspirokeetat hermosoluihin tunkeutuessaan puhkoisivat soluseinämää sen verran, että kalsiumvuoto selkäydinnesteestä soluun kasvaisi ja ionipumppujen kasvanut energiantarve sysäisi solun ALSin aiheuttavan energiakriisirajan yli, jos henkilöllä on sairauteen geneettistä taipumusta. Jos näin olisi, ALS jatkaisi käyntiin lähdettyään omin voimin borrelioosin poistumisesta huolimatta.

Oli miten oli, ALSin aiheuttajaksi borrelioosi ei yksin riitä - johan sen kertoo ALS-potilaiden ikäjakaumakin.

minnam ahonen

Pienellä haulla löysin mielestäni ihan selkeästi rakennetun (valistuneen) maallikkoteorian, joka saattaa kyllä olla blogistille jo hyvinkin tuttu (toivottavasti ei turhauttavasti).
http://home.goulburn.net.au/~shackel/mytheory.htm

Jutussa järkeillään ko-infektion tai kaskadi-infektion/dominoefektin mahdollisuutta. Mukana myös tuo borrelia-bakteerin mahdollinen rooli. Mikään yksi ulkoinen tekijä, stressori, ei voi olla siis syynä, koska silloin ALSin esiintyvyys olisi paljon suurempi.

Esim. toksiini(esim. bakteerista) tai vaurio solussa voi toimia portinavaajana niin että seuraavan tekijän on helpompi astua näyttämölle. Niin, ja hyväkin mikrobi, mutta väärässä paikassa, voi vaikuttaa ketjussa.

Kaskadissa voi olla useita lopputulemia, ALS olisi vain yksi ja sitä pohjustaisi sopiva geneettinen alttius tai ympäristötekijä. "It could be that all PALS have a genetic predisposition to be afflicted with ALS/MND but it could also be argued that environmental stressors can affect us at a genetic level."

"I believe the minimum number of factors involved in a cascade illness would be at least three. If correct, it would bear out my hypothesis that a stressor "opens the door" and co-infective organisms are then able to enter the CNS in neurodegenerative illnesses and other organs or systems in other degenerative illnesses. This will be outlined in my conclusion."

Vastaavasti hoidossa silloin "kaskadi-lääkitys" esim. kuten AIDS

"A single drug did not cure AIDS but a drug cocktail has achieved complete remission in many patients. The "cascade" of medications, one enhancing the effect of another, can stop the HIV proliferating and even enable patients to become asymptomatic. This was discovered because standard treatment protocols were not followed."

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Juu, useamman tekijän summasta täytyy yleensä olla kyse.

Moni asia kuitenkin viittaa siihen, että käyntiin lähdettyään ALS etenee omalla voimallaan solusta toiseen. Tämän ketjureaktion pysäyttämistä kun yritetään, todennäköisesti sillä mikä sen aikanaan liikkeelle sysäsi ei enää ole merkitystä.

Toimituksen poiminnat